Tielt, een levendige democratie van de 21ste eeuw

1. Duidelijk communicatieplan

Via een bevraging van het inwonerspanel dat is samengesteld uit een representatief staal van de bevolking, kregen we gefundeerde inzichten over de beleving en de noden voor wat betreft onze communicatie. Hieruit vloeiden een aantal aanpassingen van onze communicatiestrategie. Zo werd de city-app ontwikkeld, wordt er meer ingezet op sociale media en blijft "Op de hoogte" behouden met wat meer aandacht voor de persoonlijke verhalen.

2. Betrokkenheid en co-creatie

Via de tool Kies Mee en andere participatiekanalen wordt de burger betrokken in de beleidskeuzes. Verder peilen we via het inwonerspanel naar de mening van de stille meerderheid en nemen deze mee in de beleidskeuzes. Hoewel we hier nog verder kunnenen willen in gaan, is de eerste stap naar participatie al duidelijk gezet.

3. Burger kiest zijn prioriteiten

Naar aanleiding van de opmaak van het meerjarenplan lanceerde het Tieltse stadsbestuur het participatietraject ‘Kiesmee.be’ waarbij de burger kon aangeven waar zijn of haar prioritieten liggen. Precieze info over de allocatie van de middelen in het meerjarenplan kan je terugvinden via www.jegemeentetelt.be .

4. Communicatie op buurtniveau

In oktober 2023 werd HoplR gelanceerd. Bedoeling is om mensen gericht te informeren maar ook om hen een tool te geven om een "warme buurt" te vormen waarin delen van materiaal of hulpvragen laagdrempelig kunnen.

5. Online monitoring

Dankzij HoplR krijgen we tevens inzicht in de topics waar mensen het over hebben, uiteraard zonder te weten wie wat zegt. Wel krijgen we een overzicht van de "hot topics" in een wijk waardoor we kunnen nagaan wat er gaande is en problemen oplossen.

6. E-loket

Sinds april 2020 kan iedereen van eender waar en eender wanneer op luttele minuten rechtsgeldige documenten afdrukken. De dienst burgerzaken is nog steeds het aanspreekpunt voor wie niet mee is in de digitale omwenteling.

7. De buurt bestuurt

Voor investeringen en aanpassingen in wijken en voor de aanleg van speelpleintjes worden de buurtbewoners zoveel mogelijk bevraagd. Met de wijkbezoeken van het college brengen we de grieven en noden in kaart en pakken die aan. Met de verdubbeling van de subsidies voor buurtfeesten versterken we de sociale cohesie om in een volgende fase te kunnen komen tot georganiseerde buurten. Dit willen we echter nog uitbreiden naar een effectief buurtbudget. Dit is ook de reden waarom we dit punt nog niet als voltooid beschouwen.

8. Livestream

We bieden de mensen de mogelijkheid om de openbare zittingen van de gemeenteraad en de OCMW-raad via livestream te volgen. Persoonsgebonden dossiers worden in de gesloten zitting behandeld.

Lees ook de stand van zaken rond veiligheid en mobiliteit.

Lees verder