Kwaliteitsvol, gezinsvriendelijk en betaalbaar wonen voor iedereen in Tielt

24. Wooninbreiding

We stimuleren kleinschalige bouwprojecten binnen de bestaande bebouwde kom om zo slapende gronden om te zetten naar kwalitatieve woonprojecten. Hierbij werd ingezet op een bijkomende aanwerving op de stedenbouwkundige dienst en op transparante stedenbouwkundige normen zodat een betere begeleiding van bouwheren mogelijk is. Projecten raken zo vlotter rond en we kunnen blijven waken over de kwalitatieve invulling van de woningen van onze toekomstige burgers. We denken hierbij onder meer aan de minimale woonoppervlakte en aan de minimale grondoppervlakte.

25. Ondersteuning in energiebewuste en langer-thuis-investeringen

In plaats van alweer een nieuwe premie in te voeren, hebben we gekozen voor een degelijke ondersteuning van onze burgers bij groene investeringen of bij investeringen die hen in staat moeten stellen om langer thuis te wonen. Zo kan iedere burger reeds een scan van zijn gevel opvragen en hierbij de nodige uitleg en begeleiding krijgen om intelligent, efficiënt en duurzaam te investeren. Daarnaast wordt via de ouderenscan van een woning een duidelijke analyse gegeven van de haalbaarheid om op latere leeftijd in een woning te blijven wonen, en welke investeringen hiertoe moeten gebeuren, waardoor ingezet wordt op levensloopbestendig wonen.

26. Gabarietenplan

De WVI werd aangesteld om een gabarietenplan op te maken. Dit is een bijzonder nuttig instrument voor zowel de architecten, de ontwikkelaars en de burgers maar ook voor het beleid. Met dit plan kunnen we immers bepalen waar appartementen komen en waar de gronden gevrijwaard moeten blijven voor grondsgebonden woningen. Op die manier kunnen we vermijden dat alle gronden worden geoptimaliseerd in winst en jonge koppels de kans niet langer krijgen een huisje met tuintje aan te schaffen. Dit plan is in eindfase en zal deze legislatuur zeker nog afgewerkt en goedgekeurd worden.

27. Woonwinkel

Er is een bijkomende aanwerving gebeurd. Er gebeurt controle van de woningen en er wordt advies gegeven aan huurders en verhuurders inzake woonkwaliteit, enz. De rol van de woonwinkel kon zo versterkt worden om tegemoet te komen aan de vele hulpvragen.

28. Sociale mixiteit

De enige manier om concentraties van sociale woningen te vermijden, is deze te spreiden in het stedelijk weefsel. Hiervoor zijn plannen opgemaakt voor realisaties in de Egemsesteenweg en de Klijtenstraat in Tielt en in de Baudeloostraat in Aarsele. Deze realisaties zullen in de loop van deze legislatuur nog opgestart worden, maar pas volgende legislatuur worden afgewerkt.

29. Leegstand

Er wordt in plaats van een sporadische opvolging van de leegstand heel kort op de bal gespeeld. Op regelmatige basis wordt een oplijsting gemaakt en worden betrokkenen aangeschreven waardoor huizen sneller weer op de markt worden gezet, zij het in huur of verkoop.

30. Eengezinswoningen

Er werd een reglement opgemaakt dat een opdeling van eengezinswoningen in kamers en studio's aan banden moet leggen. Daarnaast wordt een reglement afgewerkt, dat de minimale woonnormen vastlegt. Met de woonwinkel worden veel meer controles uitgevoerd om huurders te beschermen tegens huisjesmelkerij.

31. Speelweefselplan

Het speelweefselplan is opgemaakt en elk jaar wordt geïnvesteerd in een drietal speelpleinen. We houden deze inspanning vol en tegen het einde van de volgende legislatuur moet elk kind een speelpleintje vinden in de nabijheid van elke gezinswijk.

32. Ontmoetingskansen

De sociale cohesie binnen onze stad versterken is een absolute prioriteit. Uit ervaringen in andere steden blijkt dat publieke barbecues daar niet het juiste middel toe zijn. We hebben wel de financiële ondersteuning van wijkwerkingen verdubbeld. Een communicatienetwerk per buurt is uitgerold. Met de oprichting van de antennepunten van het dienstencentrum "Onder de Torens" wordt ingezet op zorgzame buurten. Met het speelweefselplan willen we onze kinderen van de schermen weghalen en terug met elkaar verbinding laten zoeken. Dit is echter een werk dat nooit voltooid zal worden en waar continu aandacht moet worden aan besteed.

33. "Nette" omgeving

We geven blijvende aandacht aan sensibiliseringscampagnes als “de mooimakers” en zwerfvuilophaling zetten we ook in de kijker in het stadsmagazine. Omdat vuil vuil aantrekt, worden de glasbollen stelselmatig vervangen door ondergrondse modellen a rato van twee per jaar. Er werden tevens bijkomende camera’s geplaatst aan deze glasbollen. Vuilbakken in het centrum worden systematisch vervangen door exemplaren met asbakken. Ook de gas-boetes tegen sluikstorten dragen sinds 2020 bij tot een nettere buurt. Sinds 2020 wordt er ook zero waste week georganiseerd. Een nette omgeving is echter een blijvend werkpunt en hier zal blijvend aandacht aan gegeven worden. Elke burger moet hier echter zijn verantwoordelijkheid in nemen, willen dit punt ooit als helemaal geslaagd beschouwen.

34. Stappenplan stationsomgeving

Er wordt overleg gepleegd met Infrabel, de NMBS en de Lijn.

35. Stadspromotie

Met de stadsapp zetten we onze stad, haar verenigingen, haar toeristisch aanbod met fiets- en wandelroutes, haar speelweefselplan, haar socio-cultureel aanbod, haar winkels en horeca-aanbod in de kijker op een moderne, hedendaagse en toegankelijke manier.

Lees ook de stand van zaken rond milieu en landbouw

Lees verder